Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΨΥΧΩΝ (ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ) | G.P.S. | S02E05

H Greek Paranormal Society© (G.P.S) ιδρύθηκε με απώτερο σκοπό την έρευνα και την προσπάθεια εξήγησης παράξενων φαινομένων. Πρώτο μας όπλο η λογική, και με την τεχνολογία ως βασικό σύμμαχο, προσπαθούμε να δώσουμε ορισμένες απαντήσεις σε παραφυσικά ζητήματα που κατά καιρούς έχουν προβληματίσει την κοινή γνώμη διάφορων περιοχών της Ελλάδας.

Λίγα λόγια για το στρατόπεδο:

Γύρω στο 1895, ο οθωμανικός στρατός, στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου εκσυγχρονιστικού προγράμματος, αγόρασε ένα αρχικό τμήμα γης περίπου 250 στρεμμάτων.
Η γη αγοράστηκε από τη Σαφιγιέ Χανούν, ιδιοκτήτρια και άλλων μεγάλων εκτάσεων στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της θέσης για την εγκατάσταση του στρατοπέδου σχετίστηκε με την ύπαρξη πόσιμου νερού από έναν παραχείμαρρο του Δενδροποτάμου.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα του στρατοπέδου περιλάμβανε δύο παρόμοια κτήρια στρατωνισμού (τα οποία είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να σχηματίζουν μια ορθογώνια εσωτερική πλατεία, στην οποία προφανώς γινόταν η παράταξη του στρατεύματος), ένα τζαμί, τέσσερις στάβλους και ένα μικρό κτήριο διοίκησης. Η κατασκευή πρέπει να ολοκληρώθηκε ως το 1905.
Στο στρατόπεδο θα εγκατασταθεί το 1912 ο ελληνικός στρατός, ο οποίος θα καταλάβει μέχρι το '30 και εκτάσεις που βρίσκονταν βόρεια και δυτικά του αρχικού οθωμανικού στρατοπέδου. Από φωτογραφίες των αρχείων του γαλλικού στρατού, φαίνεται ότι τον χώρο πρέπει να χρησιμοποιούσε και η γαλλική συμμαχική στρατιά στη διάρκεια των ετών 1915-17 και όλα αυτά ενώ ήδη γύρω από το στρατόπεδο πύκνωναν οι προσφυγικοί συνοικισμοί.
Το 1940 θα καταλάβουν το στρατόπεδο τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, οπότε και ο χώρος θα γίνει τόπος μαρτυρίου για τους φυλακισμένους της εθνικής αντίστασης. Ο ελληνικός στρατός θα επανέλθει το 1945 και μεταπολεμικά θα κατασκευαστεί, στη βορειοδυτική πλευρά, ένα διακριτό σύνολο κτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν ως θάλαμοι οπλιτών και άλλα διάσπαρτα κτήρια και εγκαταστάσεις.
Το 2003, το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε ως μνημείο το οθωμανικό τέμενος, ως διατηρητέα κελύφη τα δύο επιμήκη κτίρια στρατωνισμού και το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής έκτασης του στρατοπέδου ως ιστορικό τόπο.
Το στρατόπεδο εγκαταλείφθηκε από τον ελληνικό στρατό το 2006, με τη σημερινή του έκταση να υπολογίζεται σε περίπου 343 στρέμματα. Διατήρησε σε λειτουργία ένα μικρό τμήμα των εγκαταστάσεών του, που περιλαμβάνει την Υπηρεσία Αποκατάστασης Αναπήρων Πολέμου.
Από το 2006 έως σήμερα, ο χώρος-και κυρίως τα ιστορικά κτίρια- έχουν υποστεί ακραίες λεηλασίες των υποδομών και του οικοδομικού τους υλικού (έχουν αφαιρεθεί καλώδια, κουφώματα, μεταλλικά μέρη, κεραμίδια), ενώ διαδοχικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλο τμήμα των επικαλύψεων των κτιρίων.(πηγή άρθρου:www.newsbeast.gr/

Oι σημερινές οι μαρτυρίες μιλάνε για φώτα που βλέπουν μέσα στο κτίριο και διάφορες σιλουέτες ανθρώπων.

Πάμε να δούμε όμως περισσότερα στο επεισόδιο:



  Εδώ μπορείτε να βρείτε την ομάδα: 
Youtube
Facebook Σελιδα και Facebook Group 
Twitter 


0 σχόλια

Leave a Reply

Το Στοιχειωμένο ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από το Blog μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish).

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Contact Form
Twingly BlogRank
 
Στοιχειωμενο.gr © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.