1. Το χειρόγραφο Voynich
Το χειρόγραφο πήρε το όνομά του από τον πολωνικής καταγωγής αμερικανό βιβλιοπώλη και παλαιοπώλη, Wilfrid M. Voynich, ο οποίος το απέκτησε το 1912. Το εν λόγω χειρόγραφο είναι ένα λεπτομερές βιβλίο 240 σελίδων, γραμμένο σε μια γλώσσα που παραμένει και σήμερα εντελώς άγνωστη. Οι σελίδες του είναι γεμάτες με πολύχρωμα σχέδια, παράξενα διαγράμματα, περίεργα γεγονότα και φυτά που δεν θυμίζουν κανένα γνωστό είδος, συμβάλλοντας έτσι στην ίντριγκα του εγγράφου και στη δυσκολία αποκρυπτογράφησης.
Ο συγγραφέας του χειρογράφου παραμένει επίσης άγνωστος, αλλά η χρονολόγηση του άνθρακα αποκάλυψε ότι οι σελίδες του έγιναν κάποια στιγμή μεταξύ του 1404 και του 1438. Έχει τον τίτλο του «πιο μυστηριώδους χειρόγραφου στον κόσμο”.
Οι θεωρίες αφθονούν σχετικά με την προέλευση και τη φύση του χειρογράφου. Κάποιοι πιστεύουν ότι γράφτηκε για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας στη μεσαιωνική ή στην πρώιμη σύγχρονη ιατρική. Πολλές από τις φωτογραφίες βοτάνων και φυτών υπαινίσσονται ότι πρόκειται για κάποιο είδος εγχειριδίου για έναν αλχημιστή. Κάποιοι ισχυρίζονται ακόμα ότι ενδέχεται το βιβλίο να είναι εξωγήινης προέλευσης.
Αυτό στο οποίο οι περισσότεροι θεωρητικοί συμφωνούν είναι το ότι αποκλείεται να πρόκειται για φάρσα, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο, τα χρήματα και τις λεπτομέρειες που χρειάστηκαν για να γίνει.
2. Ο δίσκος της Φαιστού
Το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού είναι μια ιστορία από τα μέρη μας.
Ανακαλύφθηκε από τον ιταλό αρχαιολόγο Luigi Pernier το 1908 στο μινωικό
ανάκτορο της Φαιστού. Ο δίσκος είναι κατασκευασμένος από ψημένο πηλό
και περιέχει μυστηριώδη σύμβολα που ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν μια
άγνωστη μορφή ιερογλυφικών. Πιστεύεται ότι έχει σχεδιαστεί κάποια στιγμή
κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.
Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι τα ιερογλυφικά μοιάζουν με τα σύμβολα
της Γραμμικής Α και της Γραμμικής Β, που χρησιμοποιούνταν κάποτε στην
αρχαία Κρήτη. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι και η Γραμμική Α διαφεύγει
αποκρυπτογράφησης.Σήμερα, ο δίσκος παραμένει ένα από τα πιο διάσημα αινίγματα της αρχαιολογίας.
3. Οι κατευθυντήριοι λίθοι της Τζώρτζια
Είναι ένα μήνυμα αποτελούμενο από δέκα “νέες” εντολές, οι οποίες είναι χαραγμένες σε οκτώ σύγχρονες γλώσσες, ενώ ένα μικρότερο μήνυμα είναι επίσης χαραγμένο στην κορυφή της κατασκευής, σε τέσσερα αρχαία συστήματα γραφής: βαβυλωνιακά, αρχαία ελληνικά, σανσκριτικά και αιγυπτιακά ιερογλυφικά.
Αν και το μνημείο δεν περιέχει κρυπτογραφημένα μηνύματα , ο σκοπός και η καταγωγή του παραμένουν άγνωστα. Η έλλειψη πληροφοριών δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυστήριου η οποία αφήνει χώρο σε πολλές εκδοχές. Ομάδες όπως οι Ροδόσταυροι και οι Μασόνοι θεωρούνται κατά πολλούς οι πιθανοί κατασκευαστές του.
4. Η επιγραφή του Shugborough
Εδώ και 250 χρόνια, κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τι σημαίνουν αυτά τα γράμματα. Παρ’ όλο που η ταυτότητα του ανθρώπου που χάραξε την επιγραφή παραμένει άγνωστη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο εν λόγω κώδικας θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό κωδικοποιημένο μήνυμα του Τάγματος των Ναϊτών σχετικά με την τοποθεσία του Ιερού Δισκοπότηρου.
Πολλά μεγάλα μυαλά του παρελθόντος, όπως ο Κάρολος Ντίκενς και ο Κάρολος Δαρβίνος, επιχείρησαν να σπάσουν τον κώδικα, ανεπιτυχώς όμως.
5. Ο αλγόριθμος Beale
Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης Beale περιλαμβάνει τρία κρυπτοκείμενα που υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν την τοποθεσία ενός από τους μεγαλύτερους κρυμμένους θησαυρούς στην ιστορία των ΗΠΑ: χιλιάδες λίρες από χρυσό, ασήμι και κοσμήματα. Η ύπαρξη του θησαυρού αρχικά “εντοπίστηκε” από έναν μυστηριώδη άνδρα με το (γνωστό) όνομα Thomas Jefferson Beale, το 1818 στο Κολοράντο.
Από τα τρία κρυπτοκείμενα, μόνο το δεύτερο αποκωδικοποιήθηκε. Έχει ενδιαφέρον ότι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ήταν το κλειδί για να γίνει η αποκρυπτογράφηση. Πρόκειται για ένα περίεργο γεγονός, δεδομένου ότι ο Beale μοιράζεται το όνομά του με τον συγγραφέα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.
Το “σπασμένο” κείμενο αποκαλύπτει μεν την κομητεία όπου ο θησαυρός θάφτηκε: το Bedford County στη Βιρτζίνια, αλλά η ακριβής θέση του είναι πιθανόν κωδικοποιημένο σε έναν από τους δύο υπόλοιπους αλγόριθμους κρυπτογράφησης. Μέχρι σήμερα, κυνηγοί θησαυρών εξακολουθούν τις εκσκαφές στην περιοχή (συχνά παράνομα) για τα λάφυρα.
Πηγή Θέματος : www.econews.gr