Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

The Brown Lady


The Brown Lad 
Η διασημότερη φωτογραφία φαντάσματος στην ιστορία



greyscale

Δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίο σχετικό με ghost hunting, στοιχειώματα ή το παραφυσικό γενικότερα που να μην αναφέρεται στη “Brown Lady”, τη διασημότερη φωτογραφία φαντάσματος στην ιστορία. Από το 1936 οπότε και τραβήχτηκε μέχρι και σήμερα, η εν λόγω φωτογραφία έχει απασχολήσει πλήθος ερευνητών, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και ως απόδειξη του ότι ένα πνεύμα μπορεί να αποτυπωθεί στο φωτογραφικό φακό.
Ποιά είναι όμως η ιστορία της φωτογραφίας; Και τι τελικά στοιχειώνει τοRaynham Hall;
Ήταν 19 Σεπτεμβρίου του 1936, όταν δύο φωτογράφοι, ο λοχαγός Hubert C. Provand και ο Indre Shira, βρέθηκαν στο Raynham Hall του Norfolk για λογαριασμό του περιοδικού “Country Life”. Αποστολή τους ήταν να φωτογραφίσουν το εσωτερικό του επιβλητικού κτιρίου , που χρονολογείται από το 1619, για να συγκεντρώσουν υλικό για κάποιο άρθρο που θα δημοσίευε το περιοδικό. Οι δύο άντρες έπιασαν δουλειά κατά τις 8 το πρωί και κατά τις 4 το απόγευμα ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν, όταν αποφάσισαν να τραβήξουν άλλη μια φωτογραφία της κεντρικής σκάλας. Έστησαν τη μηχανή και ο Provand έλαβε θέση πίσω από το φακό, όταν -μάλλον έκπληκτος- άκουσε τον Shira να του φωνάζει να βιαστεί γιατί “κάτι υπήρχε εκεί”. Ο Provand, αν και δεν έβλεπε κάτι ο ίδιος, αφαίρεσε βιαστικά το φακό της Kodak S.S Ortho που χρησιμοποιούσε και τράβηξε τη φωτογραφία.
Από την πρώτη στιγμή ο Provand υπήρξε επιφυλακτικός για το αν είχε καταφέρει να αποθανατίσει κάτι παράξενο. Ο Shira όμως ορκιζόταν ότι είχε δει μια αιθερική μορφή που έμοιαζε με γυναίκα να κατεβαίνει τα σκαλιά αργά. Όταν οι δυό τους εμφάνισαν τις φωτογραφίες, έκπληκτοι είδαν στο αρνητικό του φιλμ να διακρίνεται καθαρά μια μορφή στη σκάλα.
Η περίφημη φωτογραφία, μαζί με τη διήγηση του Shinra για τα γεγονότα στο Raynham Hall, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Country Life,στο τεύχος της 26ης Δεκεμβρίου του 1936.
Το_φάντασμα_του_Raynham_hall
Το τεύχος της 26ης Δεκεμβρίου του 1936 του περιοδικού Country Life, στο οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά η φωτογραφία της Brown Lady

Το άρθρο προκάλεσε αίσθηση και λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά, στις 4 Ιανουαρίου του 1937, η φωτογραφία δημοσιεύτηκε και στο διεθνούς φήμης Αμερικανικό περιοδικό “Life”.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον Τύπο, δεκάδες ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την αυθεντικότητα της. Ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με το θέμα ήταν ο C.V.C Herbert, για λογαριασμό της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών (British S.P.R). Ο Herbert πήρε συνέντευξη από τους δύο φωτογράφους στις αρχές του 1937 και στην αναφορά του με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου του 1937, έγραψε ότι οι μάρτυρες φαίνονταν ειλικρινείς, “αν και ο Shira έμοιαζε νευρικός και επιρρεπής στις προλήψεις”. Ο Herbert εξέτασε επίσης και την φωτογραφική μηχανή , σημειώνοντας ότι “το φυσερό είναι ελατωμματικό και ο Provand φοβάται ότι το φως μπορεί να αλλοιώνει τις φωτογραφίες”.
Μια ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη του Herbert όμως είναι ότι το όνομαIndre Shira αποτελεί ψευδώνυμο, με τους πιθανούς αναγραμματισμούς να είναι αρκετά εμφανείς (όπως π.χ “Irish Andre”). Εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν και περιπλέκονται. Το όνομα Indre Shira παραπέμπει σε μια Madame Indre Shira, ένα μέντιουμ σχετικά δημοφιλές στη δεκαετία του 1930, που αυτοπροσδιορίζεται ως “χειραστρολόγος” (“cheirastrologist”) και εμφανίστηκε το 1938 σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC με τίτλο “In Town Tonight”.


abcd

Κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά ποιά η σχέση του Indre Shira με την Madame Indre Shira (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σχέση), όπως επίσης κανείς δε γνωρίζει αν το όνομα Hubert C. Provand είναι επίσης ψευδώνυμο ή όχι. Κανείς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει στοιχεία για τη ζωή ή το έργο του Provand πριν ή μετά την εν λόγω φωτογραφία και η μόνη αναφορά του συγκεκριμένου ονόματος γίνεται στα κείμενα και αφιερώματα που σχετίζονται με την Brown Lady.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που μπορεί να θεωρηθεί παράξενο. Ένας από τους πρώτους που αγόρασαν ένα αρνητικό και αντίγραφο της φωτογραφίας ήταν ο δημοσιογράφος και μετέπειται τηλεοπτικός παρουσιαστής Dennis Bardens. Ο Bardens αγόρασε τη φωτογραφία το 1936, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν την αξιοποίησε ούτε τη δημοσίευσε παρά μόνο σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, όταν συμπεριέλαβε ένα κάκιστο, σκοτεινό και εμφανώς “πειραγμένο” αντίγραφο της φωτογραφίας σε άρθρο του με τίτλο “Things that Go Bump”, στο περιοδικό του Βρετανικού Στρατού Soldier (!!), στο τεύχος Δεκεμβρίου του 1960.
Το_άρθρο_του_Bardens
Το άρθρο του Bardens στο περιοδικό Soldier. Προσέξτε πόσο διαφορετική είναι η φωτογραφία σε σχέση με κείνη που δημοσιεύθηκε στο Country Life το 1936.

Η εν λόγω κόπια μάλιστα συμπεριελήφθη και στο βιβλίο του με τίτλο “Ghosts and Hauntings” που κυκλοφόρησε το 1965 και γνώρισε τεράστια επιτυχία.
Ποιά είναι (ή μάλλον ποιά υποτίθεται πώς είναι) η Brown Lady;
Σύμφωνα με το θρύλο, η μορφή “ανήκει” στην Dorothy Walpole (1686-1726), σύζυγο του τότε υπουργού εσωτερικών της Βρετανίας Charles Townshend. Όταν ο Townshend έμαθε ότι η γυναίκα του δεν του ήταν και τόσο πιστή, την κλείδωσε στο Raynham Hall, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατο της από ευλογιά το 1726. Από τότε το πνεύμα της στοιχειώνει το χώρο..
Raynham_Hall
Σήμερα, το Raynham Hall ανήκει ακόμα στην οικογένεια Townshend, και αν θέλει κάποιος να το επισκεφθεί, δεν έχει παρά να κατευθυνθεί στο Norfolkτης Ανατολικής Αγγλίας..


0 σχόλια

Leave a Reply

Το Στοιχειωμένο ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από το Blog μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish).

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Contact Form
Twingly BlogRank
 
Στοιχειωμενο.gr © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.